• EN
  • CZ
  • DE

Logotypy UE

"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Strona internetowa współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 19. Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER, poddziałania 19.1 Wsparcie przygotowawcze Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Polecamy

Centrum Produktu Turystycznego i Kulturowego "Stobrawski Zielony Szlak"

  • gas2.jpeg

    Z cyklu "Szlakiem runa leśnego" - Gąska

    Gąski to grzyby jadalne, których grupa jest bardzo liczna. Nawet doświadczeni grzybiarze nie zawsze znają wszystkie rodzaje gąsek. W związku z tym, że dużo ich odmian ma szare, stożkowate kapelusze, łatwo pomylić gąski trujące z tymi jadalnymi. Taki błąd może skutkować poważnym zatruciem gąskami, a nawet doprowadzić do śmierci. Każdy grzyb, który znajdziemy w lesie, powinniśmy kilkakrotnie sprawdzić i upewnić się, że nam nie zaszkodzi.

    08 Lipca 2020
  • kania.jpeg

    Z cyklu "Szlakiem runa leśnego" - Kania

    Kania to jeden z najbardziej rozpoznawalnych i pożądanych grzybów występujących w polskich lasach. Spotkać ją można na terenie niemal całej Polski - zarówno wśród gęstych lasów, jak i na polanach czy przydrożnych rowach. Kania charakteryzuje się intensywnym grzybowym zapachem, a odpowiednio przyrządzona jest znakomitym dodatkiem do wielu grzybowych dań. Co warto wiedzieć o kani, jak odróżnić ją od podobnego do niej trującego muchomora sromotnikowego?

    03 Lipca 2020
  • kurka.jpeg

    Z cyklu "Szlakiem runa leśnego" - Kurka

    Jak na grzyby to tylko na Stobrawski!

    Kurki były kiedyś grzybami pospolitymi, niestety ostatnio są przetrzebione ze względu na swój charakterystyczny wygląd, łatwy do rozpoznania nawet dla mało doświadczonego grzybiarza. Kurki występują w borach sosnowych. Owocniki pojawiają się od czerwca do listopada. Grzybnia kurek współżyje, tworząc tak zwaną mikoryzę (mykoryzę), z systemem korzeniowym sosny, świerka, dębu, buku i grabu. Owocniki wyrastają gromadnie na obrzeżach grzybni. Czasem kurki tworzą czarcie kręgi, czyli rosną na brzegu idealnego okręgu. 

    02 Lipca 2020
  • maślak.jpeg

    Z cyklu "Szlakiem runa leśnego" - Maślak

    Jak na grzyby to tylko na Stobrawski!

    Maślak zwyczajny (Suillus luteus), inaczej borowik maślak lub maślarz, to grzyb jadalny należący do rodziny borowikowatych. Maślak zwyczajny jest jednym z najpopularniejszych grzybów. Jednak nie ceni się go ze względu na właściwości i wartości odżywcze. Jak większość grzybów, składa się głównie z wody i zawiera niewielkie ilości substancji odżywczych. Maślak jest pożądany ze względu na wyjątkowe walory smakowe i aromatyczne, dzięki którym nawet najskromniejsza potrawa może zostać zamieniona w prawdziwy przysmak. Inne grzyby jadalne należące do rodziny maślakowatych to maślak pstry (Suillus variegatus), maślak sitarz (Suillus bovinus), maślak ziarnisty (Suillus granulatus), maślak żółty (Suillus grevillei).

    30 Czerwca 2020
  • podgrzybek.jpeg

    Z cyklu "Szlakiem runa leśnego" - Podgrzybek

    Jak na grzyby to tylko na Stobrawski!

    Podgrzybek należy do rodziny borowikowatych. Występuje w lasach iglastych i liściastych na prawie całej kuli ziemskiej od lata do późnej jesieni. Grzybobranie najlepiej zacząć od lasów z przewagą sosen i świerków oraz szukać w okolicy mchu. Mogą występować pojedynczo lub w sporych skupiskach. Możemy wyróżnić około 40 gatunków tego grzyba. Podgrzybek może być składnikiem wielu imponujących dań, które zachwycą smakiem i aromatem.

    26 Czerwca 2020
Dobrzeń Wielki Domaszowice Lubsza Łubniany Murów Namysłów Pokój Popielów Świerczów