• EN
  • CZ
  • DE

Logotypy UE

"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Strona internetowa współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 19. Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER, poddziałania 19.1 Wsparcie przygotowawcze Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Polecamy

Z cyklu "Szlakiem runa leśnego" - Podgrzybek

Jak na grzyby to tylko na Stobrawski!

Podgrzybek należy do rodziny borowikowatych. Występuje w lasach iglastych i liściastych na prawie całej kuli ziemskiej od lata do późnej jesieni. Grzybobranie najlepiej zacząć od lasów z przewagą sosen i świerków oraz szukać w okolicy mchu. Mogą występować pojedynczo lub w sporych skupiskach. Możemy wyróżnić około 40 gatunków tego grzyba. Podgrzybek może być składnikiem wielu imponujących dań, które zachwycą smakiem i aromatem.

Jak rozpoznać podgrzybka?
Niemal wszystkie gatunki podgrzybka są jadalne, więc w przypadku pomyłki nie należy martwić się o problemy zdrowotne. Mimo to, jego wygląd jest na tyle charakterystyczny, że rozpoznanie nie powinno stanowić dużego wyzwania. Kapelusz ma zazwyczaj ciemnobrązową lub kasztanową barwę z suchym i matowym wierzchem. Po deszczu staje się lepki. Średnica może wynosić od 3 do maksymalnie 15 centymetrów. Spód jest jasnożółty lub oliwkowy. W przypadku uszkodzenia lub ściśnięcia kolor rurek zmienia się w niebiesko-siny. Miąższ podgrzybka jest najczęściej biały lub żółtawy. Trzon podgrzybka można określić jako cienki i cylindryczny. Nie ma pierścienia, ale jest najczęściej wybrzuszony i wygięty w jedną stronę. Zazwyczaj ma brunatną lub żółtawą barwę, a strukturę zwartą i mięsistą.

Rodzaje podgrzybków:
Podgrzybki rosną w Ameryce Północnej, Australii, Europie oraz w Japonii. W Europie możemy znaleźć 10 gatunków podgrzybka, z czego 7 występuje w Polsce. Są to:

  • podgrzybek czerwonawy,
  • podgrzybek brunatny,
  • podgrzybek klinowotrzonowy,
  • podgrzybek zajączek,
  • podgrzybek złotawy,
  • podgrzybek żeberkowany,
  • podgrzybek pasożytniczy.

Właściwości:
Podgrzybki są niskokaloryczne, ponieważ w 80% składają się z wody. Pozostałe 20% to białko i odrobina cukrów. Grzyby zawierają również niewielką ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Najwięcej witamin jest w kapeluszu i są to:

  • flawonoidy,
  • witamina A,
  • witamina B1,
  • witamina B2,
  • witamina C,
  • witamina D,
  • witamina PP,
  • witamina E,
  • sole mineralne,
  • kwas linolowy,
  • kwas palmitynowy,
  • kwas oleinowy.

podgrzybek.jpeg

 

Dobrzeń Wielki Domaszowice Lubsza Łubniany Murów Namysłów Pokój Popielów Świerczów