Jak na grzyby to tylko na Stobrawski!
Kurki były kiedyś grzybami pospolitymi, niestety ostatnio są przetrzebione ze względu na swój charakterystyczny wygląd, łatwy do rozpoznania nawet dla mało doświadczonego grzybiarza. Kurki występują w borach sosnowych. Owocniki pojawiają się od czerwca do listopada. Grzybnia kurek współżyje, tworząc tak zwaną mikoryzę (mykoryzę), z systemem korzeniowym sosny, świerka, dębu, buku i grabu. Owocniki wyrastają gromadnie na obrzeżach grzybni. Czasem kurki tworzą czarcie kręgi, czyli rosną na brzegu idealnego okręgu.
Wartość odżywcza kurek skumulowana jest w kapeluszach, które zawierają witaminy: A, B1, B2, C, D, PP i E. Zawiera także całkiem sporo soli mineralnych: żelazo, cynk, potas, jod, siarka, wapń, miedź, mangan i fluor. Kurki w 90% składają się z wody, pozostałe 10% to białka, węglowodany i tłuszcze. Są niskokaloryczne - 100 g świeżych kurek to tylko 38 kcal. Ze względu na niewielką, ale jednak, zawartość białka zbudowanego z aminokwasów egzogennych (tj. takich, które nasz organizm nie jest w stanie sam zsyntetyzować i potrzebuje ich dostarczyć z zewnątrz), kurki są dobrym źródłem tych związków dla wegetarian. Kurki, tak jak wszystkie grzyby, są ważnym źródłem błonnika, który odgrywa ważną rolę w procesie trawienia. Trzeba jednak pamiętać, że tym błonnikiem jest chityna, która jest ciężkostrawna.
Owocniki kurki mają charakterystyczną żółtą barwę. W zależności od siedliska i otaczających drzew oraz nasłonecznienia barwa może się zmieniać od bladożółtej, żołtopomarańczowej do intensywnie pomarańczowej. Owocniki mają od 1 do 7 cm średnicy, ale mogą urosnąć nawet do 15 cm. Kapelusze młodych owocników są wypukłe, płaskie, a później u starszych wklęsły, do lejkowatego. Brzeg owocników jest podwinięty lub falisto powyginany. U starszych okazów często postrzępiony. Owocnik zawsze jest gładki, matowy i nagi. Listewki kapelusza przybierają postać żylastych fałd zbiegających na trzonie, często są rozwidlone lub łączą się.
Trzon kurki ma wysokość od 3 do 8 cm o grubości od 1 do 2,5 cm. Zawsze tej samej barwy, co kapelusz. Trzon jest cylindryczny i zwęża się ku dołowi. Często nieco wygięty. Jego powierzchnia jest gładka.
Miąższ kurek jest nieco jaśniejszy, ale równie żółty, zawsze jędrny, zwarty i mięsisty. Smak młodych owocników jest łagodny. Starych lekko pieprzny, stąd ludowa nazwa pieprznik. Zapach mają korzenny, nieco owocowy.