Jak na grzyby to tylko na Stobrawski!
Opieńki inaczej opieńka miodowa jest grzybem jadalnym. Te okazy znajdziemy nie tylko w lesie, ale także w parkach, sadach. Szukać należy ich dopiero późną jesienią. Pamiętaj, że przygotowując dania z opieniek, wcześniej należy je ugotować, w przeciwnym wypadku może dojść do niepożądanych symptomów.
Trzon - długość trzonu to 8 - 18 centymetrów, grubość do 2,5 cm, kolor: żółty lub miodowobrązowy, czasami czerwonobrązowy i czarnobrązowy. Kształt trzonu opieniek jest cylindryczny i wygięty. Trzony, opieniek rosnących w jednej gromadzie są często zrośnięte. Trzon opieńka posiada błoniasty pierścień o kolorze złotożółtym.
Kapelusz - średnica kapelusza to około 3 do 13 centymetrów o brawie miodowobrązowej, miodowożółej u starszych okazów może być oliwkowobrązowa lub czerwonobrązowa. Kapelusz ma kształt wypukły, później spłaszczony i jest pokryty drobnymi łuseczkami o kolorze brązowym.
Blaszki - są bardzo cienkie i zbiegające się, na początku są koloru białego później beżowo-różowego, na blaszkach mogą wystąpić brązowe plamki.
Miąższ - jest koloru białego lub cielistego i nie zmienia się po uszkodzeniu lub przekrojeniu. U młodych okazów jest miękki, mięsisty u starych łykowaty, twardy.
Opieńki w Polsce pojawiają się dopiero jesienią (od września do listopada) chociaż w niektórych regionach Polski mogą pojawić się już z początkiem sierpnia. Rosną głównie na korzeniach, pniach, pniakach, gałęziach. Można je znaleźć nie tylko w lasach, ale także i ogrodach, sadach, parkach. Opieńki rosną zazwyczaj w bardzo licznych gromadach.
Opieńki nie są grzybami trującymi. Zaliczane są do grzybów jadalnych. Zazwyczaj zaleca się jedzenie tylko kapeluszy (trzony są odrzucane). Jednak surowe lub niedogotowane opieńki mogą wywołać problemy żołądkowo-jelitowe, a także bóle głowy. Zalecane jest, aby przed obróbką opieńki były wcześniej gotowane około 5 minut. Podczas gotowania tych grzybów należy unikać oparów, gdyż wdychanie ich może powodować ból głowy, u niektórych nawet problemy z koncentracją.
Podobnymi grzybami do opieńki miodowej i często mylonymi z nią są opieńki ciemne i opieńki bezpierścieniowe. Jednak pomyłka między tymi rodzajami grzybów nie zagraża życiu i zdrowiu, bo każda odmiana jest zaliczana do grzybów jadalnych.
Jednak jeśli po spożywaniu grzybów wystąpią u ciemnie niepożądane objawy (m.in. ból głowy, zawroty głowy, ból brzucha, wymioty, biegunka, mdłości, nudności, halucynacje, zaczerwieniona twarz, nadmierne pocenie się) to koniecznie zgłoś się do lekarza lub jedź od razu do szpitala. Wszystkie zatrucia grzybami są niebezpieczne i należy je leczyć w szpitalu.