Stobrawski Zielony Szlak zaprasza na poziomki!
Poziomka pospolita jest byliną z rodziny różowatych (Rosaceae). Występuje w stanie naturalnym w całej Europie, w Polsce rośnie dziko na całym obszarze (najczęściej na słonecznych brzegach lasów, polanach, przydrożach). Ta krewna truskawki jest także chętnie uprawiana w ogrodach (na rynku dostępne są liczne odmiany).
Roślina osiąga 10–30 cm wysokości. Wytwarza długie i cienkie rozłogi (odmiany uprawne ich nie mają). Liście – głównie odziomkowe – są trójdzielne i grubo piłkowane, środkowy listek osadzony jest na krótkim ogonku, natomiast boczne listki są bezogonkowe. Listki są luźno owłosione, na górnej stronie ciemnozielone, pod spodem szarawe.
Poziomka kwitnie w maju i czerwcu. Na łodydze wyrasta zazwyczaj 3–10 białych, małych kwiatów na szypułkach, są one nieznacznie dłuższe od liści. Poziomka jest rośliną owadopylną.
Owoce poziomki są soczyste, czerwone, bardzo aromatyczne i smaczne, podobne do owoców truskawki, ale znacznie od nich mniejsze. Zawierają kwasy organiczne, węglowodany oraz bardzo dużo witaminy C (w 100 g jest 60 mg witaminy C), a także witaminy A, B1, B2, B6, E, H, PP i sole mineralne: żelaza, wapnia, fosforu, kobaltu. Spożywa się je w stanie nieprzetworzonym, ale przeznacza się je także do wyrobu marmolad, kompotów i kruszonów.