Stobrawski Zielony Szlak zaprasza na jarzębinę!
Jarzębina jako lekarstwo
Już nasze babcie doceniały jarzębinę bogatą w witaminę C. Nazywały ją naturalną tabletką. To dlatego, że wyciąg z owoców jarzębiny pomagał w przeziębieniu, chorobie płuc czy nerek (np. kruszył kamienie nerkowe). Małe kulki jarzębiny zawierają przynajmniej tyle samo witaminy C, co cytryny. W ich składzie pojawiają się też inne witaminy. Są to choćby: wit. A, E, K, z grupy B oraz PP. Jarzębina zawiera spore pokłady miedzi i magnezu. Działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie. Na anemię także jest zalecana. Reguluje pracę układu krwionośnego. Trzeba jednak uważać, ponieważ ma również właściwości moczopędne i przeczyszczające.
Jarzębina niczym kosmetyk
Właściwości pielęgnacyjne jarzębiny są mniej znane, przez co niedoceniane. Kremy, kompresy i płukanki z dodatkiem tych owoców likwidują cienie pod oczami i zmniejszają opuchliznę. Działają ściągająco, antybakteryjnie i odżywczo. Jarzębina pomaga na skórę – leczyć trudno gojące się rany i rozszerzone naczynka. Ogranicza rozwój grzybów oraz bakterii, co powoduje, że skóra staje się gładsza, pozbawiona wyprysków.
Surowa jarzębina znaczy niebezpieczna
Nie wolno jednak spożywać owoców jarzębiny na surowo. To dlatego, że mogą stać się wówczas trucizną. Surowe owoce zawierają toksyczny kwas parasorbinowy. Po zjedzeniu choćby kilku kulek surowej jarzębiny zaczną się wymioty i biegunka oraz bóle głowy. Jarzębina nadaje się do jedzenia, gdy zostanie ususzona, ugotowana lub wcześniej zamrożona (wystarczy mrozić owoce przez 1,5 doby). Wtedy bowiem trujący kwas kryjący się w jarzębinie zostanie zlikwidowany. Lepiej też zbierać owoce poza miastem. Te zrywane z jarzębu w centrach miast mają więcej zanieczyszczeń.
Jarzębina w kuchni
Może ona stanowić dodatek do mięs pieczonych, sosów, sałatek i surówek. Jest dekoracją tortów i innych ciast. Niektórzy robią z niej dżemy i konfitury. Nalewki jarzębinowe także są popularne, zwłaszcza te na bazie alkoholu. Smakują jak grzańce. Wódka z jarzębiną w składzie również jest produkowana, to m.in. jarzębiak w dwóch wersjach – czysty lub smakowy.