W dniu 14 luty 2023 r. w Kamieniu odbyło się spotkanie tematyczne związane z żywnością ekologiczną. Spotkanie zorganizowano w ramach realizowanego projektu współpracy pn.: „EKOLOGIA, REKREACJA, PROMOCJA, ZDROWIE. Rozwijanie postaw proekologicznych i prozdrowotnych poprzez utworzenie szlaków turystycznych, wymianę doświadczeń oraz promocję produktów lokalnych obszarów partnerskich LGD".
Przepisy kulinarne na bazie miodu - kulinarne spotkania tematyczne
Ciasteczka owsiane na miodzie
- szklanka mąki
- szklanka płatków owsianych
- szklanka innych musli
- pół szklanki miodu - najlepiej miód nawłociowy lub wielokwiatowy
- kostka masła
- trochę ciepłego mleka
Wszystkie składniki (rozpuszczone masło, mąkę, płatki owsiane, musli, mleko, miód) mieszam do uzyskania dość zwartej konsystencji. Łyżką nakładam niewielkie porcje na wysmarowaną masłem blachę i piekę ok 17-19 minut w temperaturze ok 150 stopni. Po wyjęciu zarumienionych ciasteczek mogą być one trochę miękkie - stardnieją po chwili.
Skrzydełka z miodem i chilli
- 2 łyżki miodu (patoka)
- 1 kg skrzydełek
- 1 szklanka białego, wytrawnego wina
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- przyprawy: chilli, sól
Skrzydełka należy dokładnie umyć. Nstepnie ostrym nożem utnij ich najmniejszą część. Przygotowane w ten sposób poprzecinaj jeszcze na pół. Wszystko przełóż do miski.
Dodaj miód i chili (ostrość reguluj własnymi preferencjami). Dodaj także sos sojowy, posiekany drobno czosnek i pozostałe przyprawy. Wymieszaj by marynata dobrze pokryła mięso. Odstaw na godzinę.
Po tym czasie mocno rozgrzej olej na patelni i obsmaż na nim skrzydełka przez 5-7 minut. Płomień powinien być duży! Przewracaj je często, by się nie przypaliły. Następnie dolej na patelnię wino i duś do momentu, aż będą miękkie.
Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem
- 1/4 melona
- 15 dag szynki gotowanej
- garść rukoli
- 3 łyżki płatków migdałów
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- szczypta soli
- świeżo mielony pieprz
Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni i odstawić do wystygnięcia. Melona obrać i pokroić w kostkę, podobnie jak szynkę. Ocet zmieszać z oliwą i miodem, dodać szczyptę soli i odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Na talerzu układać rukolę, melona, szynkę. Polać sałatkę miodowym dressingiem i posypać prażonymi płatkami migdałów.
Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym
- 2 łyżki miodu
- 2 filety z kaczki ze skórą
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 500 ml soku pomarańczowego
- 2 łyżki octu z czerwonego wina
- sól
- pieprz
Zacznij od dokładnego poszatkowania kapusty. Do garnka wlej pół litra soku pomarańczowego. Pamiętaj, że to przepis z miodem, nie zapomnij o tym dodatku. Dolej także nieco octu. W otrzymanym sosie gotuj kapustę przez pół godziny. Przypraw solą oraz pieprzem.
W tym czasie oczyść filety kaczki. W razie konieczności mięso pozbaw resztki piór przy pomocy pęsety. Na tłuszczu natnij kratę. Połóż kaczkę na zimnej patelni skórą od dołu. Pozwól, by tłuszcz wytapiał się powoli. Przysmaż z obu stron na rumiano.
Wówczas wlej kilka kropel soku spod gotowanej kapusty i duś aż mięso odpowiednio zmięknie. Przepis na duszoną kaczkę zakłada, że jest to czas około 30 minut. Przypraw solą i pieprzem. Podawaj na kapuście.
Filet limonkowo-miodowy z ziołami
- 3 filety z kurczaka
- 1 limonka
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki tymianku, rozmarynu lub estragonu (może być suszony)
- pieprz
- sól
Do naczynia włożyć skórkę z limonki, sok z limonki, miód, oliwę, posiekany czosnek, 1 łyżkę ziół. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i włożyć przygotowane wcześniej filety. Odstawić na godzinę do lodówki.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 20 minut (jeśli filety były przekrojone na pół, jeśli nie to około 35 min). Posypać resztą tymianku.
Miodówka
- 100 g miodu
- 250 ml wody źródlanej (może być przegotowana i ostudzona kranówka)
- pół litra spirytusu
Rozpuść miód, np. nalej do dużej miski ciepłą wodę i wstaw do niej słoik. Jeżeli na miodzie pojawiła się warstwa piany, to zbierz ją delikatnie. Rozrób spirytus z miodem. W tym celu rozpuszczony miód wlej do słoika i dolej do niego spirytus. Te dwie substancje od razu ze sobą zareagują. Zamknij słoik i odstaw na trzy dni. Przelej nalewkę do butelek i od razu spróbuj swojej pysznej nalewki!
Najlepsze przyprawy do nalewki miodowej: skórka pomarańczowa, skórka cytrynowa, laska wanilii, kora cynamonu, cytryna, goździki, ziarna kardamonu, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, kawa, świeży imbir
Miodówka błyskawiczna
- 1 szklanka miodu
- 2 szklanki spirytusu nalewkowego
- 2 szklanki wody źródlanej (może być przegotowana, ostudzona kranówka)
- kilka kawałków kory cynamonu
- kilka goździków
Do garnka wlej miód w stanie płynnym i dodaj przyprawy. Wodę wlewaj stopniowo i podgrzewaj na niewielkim ogniu. Mieszaj tak, aby wszystko się dobrze ze sobą połączyło. Zostaw mieszankę od ostudzenia. Gdy płyn ostygnie, przelej przez gęste sito i wymieszaj delikatnie ze spirytusem. Rozlej do butelek i odstaw na dwie doby.
Żeberka pieczone w zalewie miodowej
- ok. 1,5 kgżeberek wieprzowych
- 3-4 cebule
zalewa:
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- 3 łyżeczki octu winnego
- łyżka oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- łyżeczka suszonego, zmielonego czosnku
- łyżeczka papryki mielonej ostrej
- 2 łyżeczki kolendry w ziarenkach
Żeberka pokroić na mniejsze kawałki. Składniki zalewy dobrze wymieszać, kolendrę najpierw rozgnieść. Tak przygotowaną mieszanką posmarować kawałki żeberek, ułożyć w misce i szczelnie przykryć folią spożywczą. Odstawić do lodówki na kilkanaście godzin. Nastepnego dnia obrać cebulę i pokroić w piórka. Połowę wsypać do naczynia żaroodpornego. Na cebulę położyć kawałki żeberek. Dodać resztę cebuli i polać pozostałą w misce zalewą. Naczynie wstawić do piekarnika nagrznego do 220 stopni. Po 20-30 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i przykryć naczynie. Piec 2 godziny.
Zimowa herbata z imbirem, miodem i cytryną
- litr wody
- ulubiona herbata (ilość na 4 porcje)
- kawłek imbiru o długości ok. 2 cm (ewentualnie 2 łyżeczki suszonego)
- miód
- sok z połowy cytryny
Imbir obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Umieszczamy go w garnku, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Następnie zestawiamy garnek z ognia i dodajemy herbatę, miód i sok z cytryny. Przecedzamy i podajemy.
Piernik staropolski (przepis na 3 duże keksówki)
- 500 g miodu
- 200 g cukru zwykłego
- 200 g cukru trzcinowego
- 250 g masła
- 125 ml mleka
- 1 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki soli
- 60 g przyprawy korzennej do piernika
Ciasto na taki piernik przygotowuje się kilka tygodni przed podaniem.
W rondlu rozpuścić masło. Do płynnego tłuszczu dodać miód, cukier i mleko. Mieszać i podgrzewać na małym ognu, aż wszystkie składniki się połączą i rozpuszczą. Odstawić do ostudzenia. Mąkę przesiać razem z solą i sodą. Dodać przyprawe do piernika, wymieszać.Gdy mieszanka płynna przestygnie wlać ją do miski z mąką, wbić jajka i wyrabiać ciasto. Będzie miękkie, dojrzewając zgęstnieje. Tak przygotowane przełożyć do miski lub glinianego garnka, przykryć folią spożywczą i schować w chłodne miejsce lub do lodówki. Po kilku tygodniach, kiedy ciasto dojrzeje, przełożyć do keksówek i piec w temperaturze 160 stopni przez 75 minut. Po wyjęciu z piekarnika dobrze wystudzić, zawinac w ściereczkę i odłożyć na kilka dni. Przed podaniem przekroić wzdłuż, posmarować konfiturą śliwkową, oblać masą czekoladową, przyozdobić orzechami, bakaliami.
Ciasto miodowo-czekoladowe
- 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- 180 g miałkiego brązowego cukru
- 225 g masła
- 125 ml płynnego miodu
- 2 jajka
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka kakao
- 250 ml wody
polewa:
- 60 ml wody
- 125 ml płynnego miodu
- 175 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- 75 g cukier puder
W garnuszku umieścić msło, miód i wodę. Podgrzewać do rozpuszczenia się składników, co pewien czas mieszajac. Zostawić z ognia, dodać czekoladę i odstawić na kilka minut. Delikatnie wymieszać do rozpuszczenia się czkolady. Przestudzić, miesanka moze pozostac letnia. Wbić jaja, dodć cukier i wymieszać do połączenia. Nstępnie przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao. Wszystko wymieszać do połączenia się składników, nie dłuzej. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelć do niej ciasto. Piec w temperaturze 165 stopni przez około godzinę. Wyjć, wystudzić. Wystudzone ciasto polć polewą.
Polewa: w młym garnuszku zagotować wodę z miodem. Zdjać z palnika, dodać czekoladę, odczekać 2 minuty. Wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Dodać cukier puder i dobrze wymieszać do połączenia.